Νωρίς το πρωί του Σαββάτου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης.
Το άρθρο ένατο της ΠΝΠ αναφέρεται στην λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας. Τι λέει αναλυτικά το άρθρο:
α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.
- Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
- Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Τι λέει ουσιαστικά το ένατο άρθρο;
Ότι ο εργοδότης ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Τι ισχύει με τον Ν.3846/2010 για την εκ περιτροπή απασχόληση;
To άρθρο 2 παρ. 3 του Ν.3846/2010 (Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις) το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 38 του Ν.1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν.2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α΄), προβλέπει :Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής.
Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους
εκπροσώπους των εργαζομένων.
Μέχρι την 21η Μαρτίου ο εργοδότης, όταν οι δραστηριότητες του είχαν περιοριστεί, για να επιβάλει την εκ περιτροπής απασχόληση έπρεπε πρώτα να έρθει σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με την ΠΝΠ μπορεί να την επιβάλει ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ.
Άλλο μία σημαντική επισήμανση της ΠΝΠ βρίσκεται στο ενδέκατο άρθρο:
α) Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται.
Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα (1) μήνα από τη δημοσίευση της παρούσας, με δυνατότητα παράτασης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.
Αναστολή συμβάσεων ακόμη και στο σύνολο του προσωπικού και με δυνατότητα παράτασης με κοινή υπουργική απόφαση, μπορεί να σημαίνει ότι ανοίγουν και άλλοι δρόμοι στα εργασιακά, όπως πχ αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στις ομαδικές απολύσεις.
Τελικά αυτές οι αλλαγές ήρθαν για να μείνουν;
Παλίλης Κυριάκος
Φοροτεχνικός – Οικονομολόγος – Κοστολόγος